22. 2. 2023

DARUJME DĚTEM ÚSMĚV!

Martin (7 let) si rodiče nepamatuje. Brzy po narození se ocitl v kojeneckém ústavu, od 2 let vyrůstá u pěstounů. Často se u něj objevují myšlenky na to, proč zrovna on nemůže bydlet doma s rodiči, čí je to vina, jaké by to bylo. Trpí nočními děsy a úzkostmi, příliš se mu nedaří ani ve škole, i když tam chodí rád. Jednou týdně teď dochází na terapii hrou, kde může sdílet svá trápení v bezpečném prostoru, psycholog spolupracuje také s jeho pěstouny.

Dětí z ohrožených a náhradních rodin jako Martin je mnoho. Zažily či stále zažívají trauma a bolestné ztráty (opuštění, týrání či zanedbávání, dlouhodobou nejistotu). Ty můžou nepříznivě ovlivnit vývoj mozku a vést až k rozvoji duševních onemocnění. Často upozorňujeme na nedostatek terapeutů a psychologické podpory pro tyto děti.

Rádi jsme podpořili projekt organizace Amalthea z.s. Díky němu mohlo 28 dětem z pěstounských či adoptivních rodin docházet v roce 2022 na terapii.

Ceníme si partnerství s nadací. Díky této spolupráci můžeme cílit naši pomoc přesněji a zajišťovat terapeutickou pomoc, kterou z prostředků státu nejsme schopni plně financovat,“ říká David Svoboda, terapeut a ředitel organizace Amalthea z.s.

I tady pomáháte s námi právě vy! Děkujeme!